Het is weer Tulpentijd

Tulpen, Hollandser kan het haast niet. Maar eigenlijk is de tulp oer-Iranees, oer-Afghaans en oer-Kazachstaans. Nomaden namen de kleurrijke bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans een tulp op hun tulband gingen dragen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband. Pas in 1594 kwam de eerste tulp naar Nederland. Tijdens de Gouden Eeuw waren tulpen uiterst zeldzaam en een tulpenbol aanschaffen was erg kostbaar. Tussen 1630 en 1640 heerste er zelfs een ‘tulpenkoorts’ in Nederland. In die tijd kostten tulpen bijna net zoveel als een grachtenpand in Amsterdam! Inmiddels zijn Tulpen niet exclusief meer, maar de symboliek is wel enorm in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je soms ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je zelfs: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Kleuren en vormen

De altijd vrolijke tulp is er veel verschillende kleuren. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Zaterdag 16 januari: start van het tulpenseizoen

Met de Nationale Tulpendag begint het Tulpenseizoen officieel, hoewel De Bloemist ze al geruime tijd levert. Dat komt mede door de zachte winter tot nu toe. De Dam in Amsterdam wordt door kwekers omgetoverd tot een grote tulpenpluktuin met maar liefst 200.000 kleurrijke tulpen om de officiële start van het tulpenseizoen in te luiden. De pluktuin staat dit jaar in het teken van 'Europa', omdat Nederland in 2016 voorzitter is van de Europese Unie.

Verzorging

Met deze verzorgingstips geniet je lang van jouw tulbandjes:

  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
  • Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
  • Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
  • Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
  • Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Reageer
deBloemist.nl is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop via internet, zowel aan bedrijven als aan particulieren. Op onze internet winkels kunt u een groot aantal cadeaus vinden van zeer goede kwaliteit, waaronder bloemen, boeketten, wijn, ballonnen en pluche knuffels. Deze producten worden door onze koerier bezorgd door heel de Benelux.

Blog
BLOG deBloemist.nl – Zonnebloemen
lees meer
Welke vaas voor welke bloemen?
lees meer
deBloemist.nl – Pasen
lees meer
Bekijk alle blogberichten
Archief