10 mei Moederdag

Moederdag

In Nederland vieren we elke tweede zondag van mei Moederdag. Voor de meeste Nederlanders is het een dag waarop zij hun moeder verwennen. Kleine kinderen maken zelf een cadeautje op school, de oudere kinderen kopen een klein presentje van hun zakgeld en veel volwassenen bezoeken hun moeder. Er zijn verschillende versies over het ontstaan van Moederdag.

Stamt Moederdag uit de oudheid?

Waarschijnlijk stamt Moederdag uit de oudheid. Meerdere bronnen vermelden namelijk dat in het oude Griekenland een formele moedercultus was. Er waren ceremonies voor Rhea, de moeder van alle Griekse goden. Deze Griekse moedercultus vond overal in Klein-Azie plaats op de 15e dag van maart. Dit kan de eerste variant van Moederdag geweest zijn. Ook wordt gezegd dat de Romeinen Moederdag vierden door offers in de tempel van Cybele, de moeder van al hun goden, te brengen.

Religieuze achtergrond Moederdag?

Dat Moederdag een religieuze achtergrond heeft, is ook erg waarschijnlijk Een bekend feit is natuurlijk dat de Katholieke kerk al eeuwenlang de moeder van Jezus vereert, Maria. Mogelijk komt Moederdag daar vandaan. Daarnaast is bekend dat in de zeventiende eeuw in het Verenigd Koninkrijk een christelijke feestdag ontstond: Mothering Sunday. Die vond plaats op de vierde zondag in de vastentijd, de aanloopperiode naar Pasen. Deze Moeder Zondag was de dag in het jaar dat jonge bedienden naar hun moeder mochten. Dat was een feestdag, want bedienden woonden in die tijd bij de mensen voor wie ze werkten.

Moederdag in de VS

In de Verenigde Staten is op twee momenten het initiatief voor Moederdag genomen. Rechter Julia Ward Howe was de eerste. Zij hield campagne voor Moederdag, maar dit sloeg niet erg aan. In 1907 nam Anna Marie Jarvis, dochter van een predikant, het stokje over. Ze nam het initiatief voor Moederdag om haar moeder te eren die veel ontwikkelingswerk in haar directe omgeving had gedaan. Ook wilde Anna Marie het idee van ‘goed doen voor anderen’ levend houden. Zij organiseerde Moederdag op de zondag na het overlijden van haar moeder; de tweede zondag in mei. Dit keer sloeg het idee van een Moederdag aan. Anna Marie Jarvis kreeg het zelfs voor elkaar dat de president van de USA, Woodrow Wilson, in 1914 een officiële nationale feestdag “Mother’s Day” maakte van de tweede zondag in mei. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Moederdag pas in de jaren twintig bekend in Europa.

Moederdag in Europa

Sinds 1925 bestaat in Nederland de traditie van Moederdag op de tweede zondag in mei. Moederdag wordt echter niet in elk land op dezelfde dag gevierd. In de meeste landen wordt Moederdag in maart, april of mei gevierd. Soms wordt Moederdag zelfs binnen één land op verschillende momenten gevierd. Belgen bijvoorbeeld vieren Moederdag net als Nederlanders op de tweede zondag in mei, maar in de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus gevierd. Dat is de Onze-lieve-vrouwe-Hemelvaart.

Reageer
deBloemist.nl is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop via internet, zowel aan bedrijven als aan particulieren. Op onze internet winkels kunt u een groot aantal cadeaus vinden van zeer goede kwaliteit, waaronder bloemen, boeketten, wijn, ballonnen en pluche knuffels. Deze producten worden door onze koerier bezorgd door heel de Benelux.

Blog
BLOG deBloemist.nl – Zonnebloemen
lees meer
Welke vaas voor welke bloemen?
lees meer
deBloemist.nl – Pasen
lees meer
Bekijk alle blogberichten
Archief