Allerheiligen

Allerheiligen

Allerheiligen is de viering van alle bekende en onbekende heiligen. In het jaar 731 werd 1 november aangewezen als herdenkingsdag voor heiligen van de kerk die zelf geen eigen dag hadden. De datum 1 november,erkend door de katholieke en protestantse kerken werd ingesteld door Paus Gregorius III(731-741), toen hij in de Sint-Pietersbasiliek in Rome een kapel toe wees aan alle martelaren en het bevel gaf voor een jaarlijkse viering. De oosters-orthodoxe kerk viert het op de eerste zondag na Pinksteren.

In veel culturen wordt wordt Allerheiligen gevolgd door Allerzielen, wat een dag van nationale rouw is voor alle mensen we moeten missen. Het meest gebruikelijke is dat families bij elkaar komen en bloemen bij de begraafplaats van hun dierbare brengen. Aangezien 1 november in een kouder jaargetijde plaatsvindt, is de populairste bloem de Chrysant, zowel als snijbloem als in pot.

Hoe wordt het gevierd op de wereld:

In Frankrijk heet Allerheiligen “Toussaint”en is een erkende feestdag. Elk jaar worden op 1 november ongeveer 25 miljoen potchrysanten bij Franse begraafplaatsen gezet. De begraafplaatsen zijn daardoor vol met kleur.

In Polen wordt Allerheiligen ook op 1 november gevierd en wordt het Wszystkich Swietych genoemd. Na Allerheiligen wordt Allerzielen(Zaduski) gevierd. Dit is altijd een hele drukke dag. Elke parkeerplaats bij een kerkhof staat vol en er staan rijen verkopers rondom de begraafplaats, die herfstbloemen en kaarsen verkopen. Bij militaire begraafplaatsen worden wachtsoldaten in uniform neer gezet. Chrysanten zijn “DE” bloemen en worden vooral met de dood geassocieerd. De enorme hoeveelheid brandende kaarsen in de avond geven een prachtige blik op de begraafplaatsen en zijn bedoeld om de weg naar god te verlichten.

De Slowaakse tradities lijken erg veel op die van Polen. Slowaken gaan naar familie en leggen daar soms enorme afstanden voor af. Ze gaan naar de begraafplaats waar hun voorouders liggen. De graven zijn bedekt met een bloemendeken en er worden kaarsen gebrand, het is een dag om de overleden familie te herdenken. Er wordt over het leven nagedacht en er wordt samen gegeten.

In Duitsland wordt de feestdag Allerheiligentag genoemd. Het is ook in sommige delen van Duitsland een officiële feestdag.
Een traditionele versiering die je op de begraafplaats kunt vinden is “Newwling” (een traditionele kaars gemaakt van 2 lonten van verschillende kleuren rood,wit,blauw,geel of groenrond een kegel gedraaid en aangestoken. Het is een traditie om in de ochtend naar de kerk te gaan en naar de preken te luisteren die allemaal gaan om de boodschap van het leven als een heilige. Daarna komt de familie bijeen voor een grote maaltijden, en het luisteren naar het luiden van de kerkklokken. Men zegt dat de zielen van de doden tussen de levenden op aarde ronddolen en dat het luiden van de klok een teken is om van de aarde te worden verlost. Na de maaltijd gaan de mensen naar de begraafplaats om hun dierbare te herdenken vaak nemen ze kaarsen of lantaarns mee net als bloemen en dennentakken. Kinderen krijgen Allerheiligenbrood “strietzel”. Dit zoete gevlochten brood wordt vaak na de middag tijden een feestelijk “Kaffee und Kuchen” gegeten.

In Engeland bezoeken de families ook de begraafplaats en brengen bossen bloemen mee om het graf te versieren. In de kerk kunnen op verzoek de namen van de overledenen worden voorgelezen en  in sommige regio’s kan de dag eindigen met een toneelstuk.

In Italie is Allerheiligen “Festa di Tutti i Santi”zowel een religieuze als een nationale feestdag. Elk jaar op 1 november viert men de katholieke heiligen samen. Het is een dag dat men familie en vrienden bezoekt elkaar geschenken geeft en de beste wensen uitspreekt. Als Italianen dezelfde naam hebben als een heilige is het voor hun ook een bijzondere dag.

Spanje viert deze feestdagverspreid over 2 dagen namelijk 31 oktober 1 en 2 november. Het wordt voornamelijk de dag van de doden genoemd. Festivals en processies zijn een belangrijk onderdeel van deze traditie, net als het opvoeren van een toneelstuk “Don Juan Tenorio”. Aan het eind van de dag komen de mensen samen op de begraafplaats om te bidden voor een overleden dierbare en leggen goudsbloemen en geschenken naast het graf van hun geliefden.

In Zweden is het vaak behoorlijk koud en ligt er een pak sneeuw. Een pot met bloeiende heide is een goede keuze om het graf te bedekken,omdat die goed tegen de kou kan. Allerheiligen is geen officiële feestdag mee,maar veel nemen die dag toch vrij en bezoeken familie en de begraafplaats van hun dierbare. Kerken vieren missen of concerten om erkenning aan de dag te geven. Aan het begin van de 20ste eeuw begon met het plaatsen van brandende kaarsen op het graf van de overledenen. Deze gewoonte ontstond in de rijke families. Maar na de tweede wereldoorlog verspreidde het zich door het hele land. Allerheiligen staat voor het begin van de winter en voor de traditionele aftrap van het alpine skiseizoen.

 

Reageer
deBloemist.nl is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop via internet, zowel aan bedrijven als aan particulieren. Op onze internet winkels kunt u een groot aantal cadeaus vinden van zeer goede kwaliteit, waaronder bloemen, boeketten, wijn, ballonnen en pluche knuffels. Deze producten worden door onze koerier bezorgd door heel de Benelux.

Blog
Duurzaamheidsprijs
lees meer
Vanzelfsprekend Duurzaam
lees meer
Geuren en kleuren - waarom ruiken bloemen
lees meer
Bekijk alle blogberichten
Archief