Zaterdag 28 juni is het weer Veteranendag. Nederland heeft ongeveer 120.000 militaire veteranen. Dit zijn niet alleen oud strijders die ingezet zijn tijdens De Tweede Wereldoorlog, maar een snel groeiende groep 'jonge veteranen' die hebben deelgenomen aan vredesmissies in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan.

Op Veteranendag staan de authentieke anjers centraal en dat is niet zomaar. De witte anjer staat namelijk symbool voor erkenning en waardering voor veteranen vanuit de samenleving. De anjer is onlosmakelijk verbonden met de inmiddels overleden prins Bernhard. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt hij gezien als vader van de veteranen. De witte anjer die hij altijd droeg, staat daarom symbool voor Veteranendag.

Toch heeft de witte anjer nog een diepere betekenis. Anjerdag stamt al uit de eerste oorlogsdagen van bezet Nederland in 1940. Op 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was het de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis, namelijk die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die dag om hun grote onvrede met de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men op 29 juni 1940 de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven. En demonstratief gingen veel Hagenaars die dag witte anjers en een oranje strikje dragen.

Waardeer op 28 juni onze veteranen ook met bloemen!

Reageer
deBloemist.nl is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop via internet, zowel aan bedrijven als aan particulieren. Op onze internet winkels kunt u een groot aantal cadeaus vinden van zeer goede kwaliteit, waaronder bloemen, boeketten, wijn, ballonnen en pluche knuffels. Deze producten worden door onze koerier bezorgd door heel de Benelux.

Blog
Duurzaamheidsprijs
lees meer
Vanzelfsprekend Duurzaam
lees meer
Geuren en kleuren - waarom ruiken bloemen
lees meer
Bekijk alle blogberichten
Archief